Hillsboroughin katsomotragedia 15.4.1989

Hillsborough osiot:

Don’t Buy the S*n

image002

Hillsboroughin onnettomuuden jälkeen tapahtuma oli tietenkin kaikkien englantilaisten lehtien etusivuilla. The Sun julkaisi etusivullaan otsikolla THE TRUTH jutun, joka sisälsi pelkkiä valheita siitä, mitä oli tapahtunut. Ainoa seikka, mikä piti paikkansa, oli, että 94 Liverpoolin kannattajaa oli kuollut Hillsboroughin katastrofissa. Kaksi muuta uhria menehtyivät vammoihinsa myöhemmin.

The Sunin mukaan syyllisiä tapahtumaan olivat Liverpoolin kannattajat, jotka olivat rynnänneet ilman lippuja jo täyteen katsomoon. Todellisuudessa Sheffieldin poliisi ei tehnyt mitään estääkseen onnettomuutta. Ei edes sulkenut tunnelia, joka johti ylitäysiin katsomonosiin 3 ja 4, ja siten ohjannut tyhjiin/vajaisiin katsomonosiin katsojia.

Toinen valhe koski sitä, että eloonjääneet Liverpoolin kannattajat olisivat ryöstäneet kuolleiden ruumiita. Tästä ei ole olemassa mitään näyttöä. Tavoitteena The Sunilla on ollut saada aikaiseksi mahdollisimman paljon myyvä skandaalilööppi.

Kolmas valhe oli se, että Liverpoolin kannattajat olisivat virtsanneet uhrien ja heitä auttaneiden pelastushenkilökunnan päälle. Saman väitteen mukaan samat henkilöt olisivat hyökänneet myös poliisin ja ambulanssien kimppuun. Kun ihminen on tukehtumaisillaan, niin kehon luonnollinen reaktio on menettää suoliston ja vatsan toimintojen kontrolli.
image004
Näiden valheiden seurauksen The Sun julistettiin boikottiin, joka on edelleen voimassa Liverpoolissa ja Liverpoolin kannattajien keskuudessa. Vaikka kaupungissa myydään edelleen kyseistä lehteä lehtikioskeissa, on levikki hyvin pieni verrattuna siihen, mitä se oli ennen Hillsboroughin tapahtumia.

DON’T BUY THE SUN!!!

Vasta vuonna 2004 The Sunin entinen omistaja Rupert Murdoch pyysi anteeksi uhrien omaisilta ja pyysi boikotin purkamista. Hänen mukaansa The Sun oli tehnyt suureen virheen uutisoinnin yhteydessä. Tosin samalla hän syytti Liverpool Daily Postia ja Liverpool Echoa boikotista, joka oli hänen mukaansa tarkoitettu vain kyseisten lehtien myynnin lisäämiseksi. Lausunto aiheutti melkoisen vastalausemyrskyn Liverpoolissa. Lausunto tuli sen jälkeen, kun eräs Wayne Rooney myi tarinansa The Sunille ja Fat Bastardia kohtaan nousi protestiliike Liverpoolissa.

Viimeisin episodi on ollut The Sunin entisen päätoimittajan Kelvin McKenzien lausunnot tammikuussa 2007 siitä, että he eivät kertoneet mitään valheita ja perui muutaman vuoden takaisen anteeksipyynnön, johon hänet oli kuulemma pakotettu. Hänen mukaan The Truth artikkeli oli perustunut viranomaisten ja silminnäkijöiden kertomuksiin. Jälleen kerran olivat vanhat haavat revitty auki. Koska kyseinen henkilön piti toimia BBC:n kommentaattorina, niin Reclaim The Kop niminen järjestö järjesti yhdessä Hillsborough Justice Campaignin ja seuran kanssa The Truth Dayn Fa-cupin kolmannen kierroksen Arsenal – pelin yhteydessä tämän vuoden tammikuussa.

Hillsborough_Memorial

©Superbfc